5 råd for suksess med regnskapet

Når du driver for deg selv, er det mange fordeler ved å forstå regnskapet sitt. Enten du fører alt selv eller får hjelp av en regnskapsfører. Her er 5 råd for suksess!

Les også: Føre regnskap helt selv? Dette er de viktigste punktene

1. Kunnskap.. 

.. er makt, som vi alle vet. Og med dette i bedriftsammenheng, betyr det at jo mer du forstår av det å drive bedrift, jo bedre rustet er du for å få det til, år etter år. Regnskap, tall og skattefradrag kan være spennende for noen og kjedelig for andre. Uansett hvilke av disse som gjelder deg, oppsøk kunnskap tidlig!

Du kan benytte bøker, webinarer, kurs eller få hjelp av regnskapsførere. Eller du kan kontakte noen som driver for seg selv, ofte er det ekstra nyttig å lære fra noen som kan gi kunnskapen eksempler, og fortelle deg om utfordringer som kan komme. Man kan ofte bli overrasket over hvor mange som gladelig deler av kunnskapen sin, så spør heller en gang for mye. Det verste som skjer, er et nei og at du har vist interesse for noen 🙂 

2. Bruk et regnskapsprogram

Mange starter med å føre i Excel-programmer, men om du ønsker å vokse som bedrift, kan det være like lurt å starte rett i et regnskapsprogram som eAccounting. Da kan du også det grunnleggende den dagen bedriften din vokser seg stor!

3. Innfør en regnskapsdag (gjør det til noe hyggelig – hva med en «bolle og bilagsdag»?) 😋

Er du ikke naturlig interessert i tall og skjemaer, kan det være fristende å utsette regnskapet. Vi anbefaler at du heller prøver å innføre en fast dag og jobbe jevnlig med regnskapet. På sikt vil du merke at jobben blir lettere og du slipper de store skippertakene, som igjen krever mer konsentrasjon og større innsats.

Har du en regnskapsfører, kan dere avtale hvor ofte du skal sende bilag og høre deres anbefaling over hvor hyppig du bør oppdatere, ut fra omfanget og størrelsen på bedriften din.

4. Sett deg mål

Regnskapet kan være motiverende å jobbe med når det går bra, og kanskje demotiverende om det er en tøff periode. For enhver selvstendig næringsdrivende vil det være opp- og nedturer, og derfor bør ikke regnskapet være noe du gruer deg til å gå inn i, uansett  hvilken periode du står i. 

Derfor, la regnskapet være en motivasjon. Når du kikker innom og ser hvordan det går og hva som er status på balansen, sett deg mål for hvordan du skal vokse den kommende måneden eller halvåret. Det kan være å henge opp lapper på kontoret ditt hvor du ser målene hele tiden, eller at du aktivt henger opp nye, motiverende mål når du er innom regnskapet ditt.

5. Ta vare på alle kvitteringer!

Du kan som selvstendig næringsdrivende få skattefradrag på både ENK og AS, men da må du ha bevis på utgiftene dine. Derfor bør du skape gode rutiner for kvitteringene dine, hvor du samler de og at du noterer hva det gjelder. 

I eAccounting er det lett å få en god rutine; du tar bare bilde av kvitteringen og sender den raskt til regnskapsprogrammet med Scanner.

Tips: Ikke la det gå for lang tid fra du får kvitteringen til du registrerer den. For det første kan det fort balle på seg med bunker som må sorteres, og noen kvitteringer vil også kunne miste farge og informasjon raskt.

Les også: 3 tips – slik skiller du deg ut blant konkurrentene.

Lykke til med regnskapet!

Skrevet av Silje Reistad.

Trenger du et regnskapsprogram?

Prøv eAccounting gratis i 30 dager. Helt uforpliktende!