Skattemelding: Dette bør du gjøre nå

Selv om det er en stund til skattemeldingen skal leveres for både ENK og AS den 31. mai, er det lurt å forberede seg allerede nå. 

Du sparer både tid og bekymringer, og sørger for at du leverer riktig informasjon til Skatteetaten. Dette gagner både bedriften din (og helsa – som selvstendig næringsdrivende vet du hvor viktig den er!)

Tilbud! Når får du eAccounting og årsoppgjør til kun 1000 kr i året. Les mer om tilbudet og årsoppgjør i eAccounting.

1. Rydd opp

Har du registrert alt og notert deg alle inntekter og utgifter? At du har fått betalt for fakturaer og koblet bilag sammen? Ta en sjekk i regnskapet ditt og rydd opp før innlevering.

2. Kvitteringer på et sted

De fleste selvstendig næringsdrivende har et mål om å ha alle kvitteringer samlet, enten fysisk, i regnskapsprogrammet, i app eller i en digital mappe. Har du samlet alt der, eller ligger det fortsatt noen i en konvolutt, i bilen eller i lommeboka? Samle alt på samme sted nå, så slipper du å oppdage kvitteringer etter innsending eller bruke lang tid på å hente frem Ruter-billetten i innboksen.

3. Følg opp fakturaer

Om du ikke har fått innbetaling fra fakturaer for fjoråret, er det på tide å følge opp. Må du føre dette som tap, eller kan du komme til en enighet med kunden? Husk at du aldri skal være beskjeden for å spørre etter pengene dine, det er også mange som trenger en påminnelse om fakturaer i tilfelle det har gått forbi, i en full innboks.

4. Gå over fradrag

Det er mange ulike fradrag som kan føres inn for selvstendig næringsdrivende, og dette har vi skrevet om tidligere for både AS og ENK. Sjekk at du har god oversikt over alle du har rett på!

Les også: Skattefordeler – mat og reise

5. Dobbeltsjekk

Nå begynner du kanskje å få orden, og alt ser riktig ut. Har du begynt i god tid, er det verdt å gi seg ekstra tid til å dobbeltsjekke regnskapet ditt. Selv om du har gode rutiner, er det kjipt å oppdage at du har ført noe flere ganger, glemt et 0-tall eller registrert en innbetaling som ikke har kommet.

6. Sett av tid

Når alt er i orden med regnskapet før skattemeldingen, er det lurt å sette av tid til selve innleveringen. Det er mye som er mer spennende å legge i kalenderen enn innsending av tall, men husk at du også bør sette av nok tid til selve innsendingen, og ikke tenke at du bare skal slenge den inn når det nærmer seg. 

Sett av den tiden du vet at du vil trenge i kalenderen allerede nå, før den blir for full av planer i vårsola og spennende møter med nye kunder.

Det er en ny ordning for skattemeldingen, som vi tidligere har skrevet om, og gitt 5 grunner til hvorfor du bør benytte.

Endringene i skattemeldingen er mange, og oppsummert er det blitt gjort mye for å forenkle innsendingen. Blant annet har alle næringsoppgaver og vedleggsskjemaer blitt erstattet med en næringsspesifikasjon, det er en ny struktur, data som naturlig hører sammen er samlet, de fleste næringsdrivende bruker et standardisert format, og Skatteetaten henter inn mye informasjon selv. 

I tillegg vil du få beskjed i eAccounting ved ulogiske tall eller differanser, slik at du kan rette disse feilene før innsending – og selve innsendingen gjøres nå direkte i regnskapsprogrammet ditt.  

Les også: Ny skattemelding: 7 viktige endringer

Lykke til med årsoppgjøret!

Skrevet av Silje Reistad.

Trenger du et regnskapsprogram?

Prøv eAccounting gratis i 30 dager. Helt uforpliktende!