Hvordan starte enkeltpersonforetak i 2024

Hvorfor starte enkeltpersonforetak?

Enkeltpersonforetak, tidligere kjent som enkeltmannsforetak, er en ideell organisasjonsform for deg som ønsker å starte for deg selv. Ved å drive enkeltpersonforetak eier du og driver bedriften, samtidig som du tar fullt personlig ansvar for bedriftens gjeld og økonomiske forpliktelser. 

Enkeltpersonforetak er anerkjent for sin enkelhet og fleksibilitet, noe som gjør det til et attraktivt valg for mange som ønsker å realisere sin drøm om å bli sin egen sjef.

Dette er noen av fordelene

Lett å starte: Det er enkelt og gratis å registrere et enkeltpersonforetak.

Du bestemmer alt: Som innehaver tar du alle beslutninger selv. Du trenger ikke å spørre andre eller forholde deg til et styre.

All inntekt går til deg: Når bedriften tjener penger, er det du som får alt. Det er ikke som i større selskaper der du må dele fortjenesten.

Enklere skatteregler: Å betale skatt og føre regnskap er ofte lettere i et enkeltpersonforetak enn i et AS.

Fleksibel drift: Du kan endre hvordan bedriften din fungerer uten å måtte spørre andre, eller følge kompliserte regler.

Slik registrerer du enkeltpersonforetaket ditt

Navn på bedriften: Velg et navn for ditt enkeltpersonforetak. Sjekk at navnet ikke er tatt ved å søke i databasen til Brønnøysundregisteret.

Næringskode: Bestem hvilken næringskode som passer for din virksomhet. Næringskoden beskriver hva slags type virksomhet du skal drive.

Registreringsprosess: Gå til Altinn og klikk deg inn på skjemaet for registrering av nytt foretak (Samordnet registermelding). Her må du logge inn med elektronisk ID.

Fyll ut skjemaet: Fullfør skjemaet med nødvendig informasjon om deg selv og din virksomhet. Dette inkluderer blant annet personopplysninger, bedriftsnavn, næringskode, forretningsadresse og kontaktopplysninger.

Signering og innsending: Når skjemaet er ferdig utfylt, signerer du det elektronisk og sender inn via Altinn.

Vent på bekreftelse: Etter at skjemaet er sendt inn, vil du motta en bekreftelse på registreringen fra Brønnøysundregistrene. Dette kan ta inntil fem dager.

Organisasjonsnummer: Når enkeltpersonforetaket ditt er registrert, vil du få tildelt et organisasjonsnummer. Dette nummeret brukes i all offisiell kommunikasjon og fakturering.

Du er klar: Nå kan du begynne gründerlivet!

Hva koster det å registrere enkeltpersonforetak?

Å registrere et enkeltpersonforetak i Enhetsregisteret koster rundt 2 500 kroner ved elektronisk registrering. 

Få kontroll på regnskapet med eAccounting

eAccounting er et regnskapsprogram skreddersydd for enkeltpersonforetak. Her kan du enkelt fakturere, bokføre, levere mva-melding og årsoppgjør + mye mer. Nysgjerrig? Prøv gratis i 30 dager.

Nyttige lenker for å komme i gang:

Lykke til!

Trenger du et regnskapsprogram?

Prøv eAccounting gratis i 30 dager. Helt uforpliktende!