For nybegynnere: 5 tips til eAccounting

Et gjesteinnlegg av Silje Reistad.

Å drive sitt eget enkeltpersonforetak er spennende. Da jeg startet foretaket mitt i 2014 var jeg nok som de fleste andre; engasjert og drømmende. Jeg merket raskt at jo bedre foretaket gjør det, jo mer dukker opp av det de aller fleste synes er kjedelig og vanskelig; Regnskap. Utgifter. Fakturaer. Frister som flyr forbi.

Da jeg begynte å tjene på foretaket, økte også pulsen i takt med inntektene. Hadde jeg alt på stell før Skatteetaten skulle få sin årlige rapportering? Jeg hadde hundre spørsmål rundt regnskap og har lenge tenkt på å skaffe en regnskapsfører, men aldri tatt det steget. Jeg googler heller i vei og har brukt mye tid på å løse ting på egenhånd. Selv om jeg ser store fordeler med en regnskapsfører (og nok hadde hatt det hvis foretaket mitt var større), ønsker jeg følelsen av at jeg ordner regnskapsdelen selv, og vil unngå en ny person å være avhengig av.

Jeg er derfor veldig glad for at jeg begynte å bruke eAccounting i år, fordi jeg her får hjelp til alt jeg trenger rundt fakturering og regnskap, oversikt over økonomien, påminnelser om frister, scanning av bilag (farvel posene med krøllete kvitteringer) rapportering til Altinn og mye mer. (Og lurer meg selv til å tro at jeg er den som fikser det 😉 )

Her er mine tips når man er fersk med eAccounting:

1) Sett av tid til å forstå programmet. 

Se webinarer, videoer, kikk godt rundt på nettsiden og appen. Ikke bare fem minutter hvor du stresser deg rundt, men sett av en kveld eller en søndag formiddag sammen med kaffekoppen. Jeg lover at du får mye igjen for det! Tid brukt på dette sparer deg for tid i fremtiden.  Noter deg eventuelle spørsmål (dette kan du få hjelp med, se neste punkt).

2) Senk skuldrene.

Hvorfor? Fordi kundeservicen hos eAccounting er sjelden vare. Det var det første jeg tenkte da jeg klarte å lage to brukere på forskjellige mailadresser (…) og eAccounting fikset dette for meg med én gang slik at jeg fikk riktig mail på brukeren. Og dette gikk fort! Fordelen med å være hos et såpass stort selskap som Visma er ressursene. Og de har chat! (For alle oss med en smule telefonangst er dette himmel på jord).

3) Noe du tenker kunne vært bedre/løst annerledes?

Gi beskjed! Send dine tanker til f.eks support@eaccounting.no og du skal ikke se bort i fra at du får en takknemlig mail tilbake. Slike tilbakemeldinger har eAccounting oppmuntret meg til å gi, og det synes jeg sier alt om dem – at de er opptatt av oss som bruker programmet.

4) Begynn sammen med noen andre. 

Det å være to kan ha mye å si, man kan spørre hverandre om små ting man eventuelt kvier seg for å spørre kundeservice om (selv om det ikke er noen grunn til det, de er der for å hjelpe), fortelle hverandre tips og triks, samt at det gjør det faktisk litt gøy (!).

5) Les og lær deg opp generelt på regnskap! 

I foretaket mitt jobber jeg med film og tekst, og driver en karriere-podkast sammen med Tina Mondelia, kalt “Opp og frem”. Vi ser fortsatt på oss selv som at vi er i startfasen, for vi lærer så mye på veien. Om det tekniske, lyd og innhold. Hva folk ønsker i podkasten, lengde, hva vår unike plass i podkastverdenen skal være. I vår tredje sesong ble eAccounting med som sponsor, og dette har hatt mye å si for oss i år.

Vi har blant annet en episode hvor vi får svar på alt vi lurer på om regnskap, med Jørn Karlsen. Denne episoden (og de andre episodene i sesongen) kan du høre f.eks på Spotify eller YouTube.

Lykke til med eAccounting!

Trenger du et regnskapsprogram?

Prøv eAccounting gratis i 30 dager. Helt uforpliktende!