Ti tips til deg som skal starte enkeltpersonforetak

Enkeltpersonforetak, tidligere kjent som enkeltmannsforetak, er ofte den enkleste måten å starte egen bedrift på. Det er lave kostnader ved oppstart og det er få formelle krav. Her er ti tips til deg som skal starte enkeltpersonforetak!

1. Registrer enkeltpersonforetaket ditt

Å registrere enkeltpersonforetaket ditt i Brønnøysundregistrene er det første trinnet for å kunne drive lovlig business. Kostnadene for å registrering er lave, og du vil da beskytte navnet ditt fra å bli brukt av andre bedrifter.

Les også: Selskapsform: ENK eller AS.

2. Sikre deg domenenavnet ditt

En hjemmeside eller nettbutikk er et veldig bra virkemiddel for å gjøre bedriften din mer synlig. Har du planer om å få deg en av delene, burde du også sikre deg domenenavnet du vil ha før noen andre gjør det. Navnesok.no lar deg søke på om navnet du ønsker er ledig, både som domenenavn, firmanavn og varemerke.

3. Velg det riktige regnskapsprogrammet fra starten av

Bruker du et ordentlig verktøy for å holde orden på faktureringen og regnskapet ditt fra starten av kan du spare deg for mye tid og energi. Enten du bruker laptop, nettbrett eller mobiltelefon, vil du med en løsning i skyen ha tilgang til tallene dine uansett hvor du er.

4. Kom i gang med salget så raskt som mulig

Det er ingen vits i å hvile på laurbæra. Så snart du har noe å selge, sett i gang fra første øyeblikk. Selv om enkelte administrative ting kanskje ikke er helt på plass ennå, er det viktig å få hjulene i gang så kjapt som mulig. Administrative småting som står igjen får du på plass fortløpende. Jo raskere du kommer i gang med salget, jo bedre.

5. Sett den rette prisen

Som en nystartet bedrift kan man ofte være litt redd for å prise seg ut, og setter derfor prisen unødvendig lavt i starten for å komme seg inn på markedet. Dette bør du unngå. Du skal selvfølgelig ikke overprise deg selv heller, men sett en riktig pris. Og så kan du heller benytte deg av eventuelle rabatter i stedet.

Les også: 7 tips for å sette riktig pris når du starter egen bedrift.

6. Legg av penger til forskuddsskatten

Alle selvstendig næringsdrivende er pliktige til å melde fra til skattekontoret om virksomheten sin, og informere om hvor mye man forventer av overskudd det første året. Ut ifra dette settes det en forskuddsskatt som skal betales 4 ganger i året. Vær nøye med å sette av penger til dette fra første krone, og betal innen frist. Hvis du er for sent ute med betaling risikerer du å måtte betale forskuddsskatten for hele året, og det kan jo fort svi litt ekstra for din nyetablerte bedrift.

7. Unngå for stor risiko

Så lenge du driver et enkeltpersonforetak bør du unngå å ta for store risikoer. I motsetning til for eksempel et AS, er du med et enkeltpersonforetak personlig ansvarlig dersom du ikke klarer å betale for deg. Kreditorene dine kan faktisk kreve at du selger personlige eiendeler for å få betalt, og i verste fall kan du gå personlig konkurs.

8. Skaff deg et nettverk

Undervurder aldri verdien av et solid nettverk. Å drive et enkeltpersonforetak kan ofte innebære mye jobb alene. Og det kan jo være vel og bra, det. Men alle har også godt av å alliere seg litt med de rette folkene rundt seg, som kan bidra til motivasjonen din og pushe firmaet ditt videre i riktig retning.

9. Disponer tiden din riktig

Sett deg noen klare mål og delmål, og styr unna unødvendige gjøremål underveis. Ha fokus på de oppgavene som har betydning for målet ditt og luk bort alt av ugress så godt du kan. Sett opp en plan for hvordan du skal dele opp arbeidsoppgavene dine utover dagen, uka og måneden. Start alltid med de oppgavene som har mest betydning for inntektene dine, og samle opp de administrative oppgavene i bolker. I et enkeltpersonforetak står og faller det meste på deg, og riktig bruk av tiden din er derfor helt essensielt.

10. Styr unna distraksjoner

Det kan være lett å spore av med for mye forstyrrelser rundt seg. Driver du for eksempel en nettbasert bedrift med enkel tilgang til Internett både fra PC’en og mobilen, er det fort gjort å bruke litt for mye tid på andre ting enn det du egentlig burde ha jobbet med. Sitter du med en oppgave som ikke krever internettilgang, kan du vurdere å koble fra internett og sette mobilen i flymodus for en kortere periode, slik at du får konsentrert deg 100% på det du jobber med.

Masse lykke til! 

Trenger du et regnskapsprogram?

Prøv eAccounting gratis i 30 dager. Helt uforpliktende!