Ta sjekken: Starte bedrift – ja eller nei?

Ingen gründer er lik – det kan være du har tenkt på å starte for deg selv hele livet. Det kan også være du nettopp har begynt å tenke tanken, og ønsker å teste det ut litt spontant. Uansett hva din grunn er, her er vår sjekkliste om det er riktig tid. 

Dette er for å øke sannsynligheten for at bedriften gjør det bra, og for å bevisstgjøre deg før du setter i gang: 

Er du motivert?

Et viktig punkt man ikke skal ta lett på. Tenk over spørsmålet. Føler du deg motivert – hva er motivasjonen din? Riktig motivasjon kan påvirke lønnsomheten og sannsynligheten for suksess. Er motivasjonen din er å skape frihet i hverdagen, nå mål eller hjelpe andre? Eller er motivasjonen din at du skal imponere svigerfar? 

Alle disse kan være absolutt være gode mål, men det er lurt å reflektere over grunnene, kjenne på hvorfor du motiveres av akkurat det og tenke om målene kan bære bedriften din mange år fra nå.

Tips: Når du har gjort dette og kommet frem til målene som motiverer deg, skriv de ned og gjør de synlige for deg der du jobber. Som ved å henge opp en lapp eller et bilde. I motgang vil du ha lett tilgang på motivasjonen, som kan påvirke hvordan du takler den. (Kanskje tenker du «så klart husker jeg motivasjonen min selv om jeg står i motgang», men det er overraskende hva hjernen kan få oss til å glemme når vi er overarbeidet!) 

Les også: Slik skiller din bedrift seg ut i mengden

Er du mentalt forberedt?

Det å drive for seg selv krever overskudd til å lære ny kunnskap, sette seg inn i regnskap og tåle opp- og nedturer. Har du nettopp vært utbrent, kan det være verdt å ta en sjekk med seg selv. Hva gjør jeg hvis det skjærer seg, hvis en kunde blir misfornøyd eller jeg får flere oppdrag enn jeg planlegger? Forbered deg på alle scenarioer. 

Om du finner ut at du trenger mer tid, lag en konkret plan for hvordan du skal bygge opp energien igjen – slik at det faktisk realiseres. Dette kan for eksempel være å ta noen timer med faglig hjelp, trene x antall ganger i uka eller annet som du kjenner behov for. 

Vil det påvirke privatlivet?

I så fall på hvilken måte? Er familie og venner forberedt? Dersom du ser at bedriften vil ta mye tid, informer dine nærmeste om hva du skal inn i og hvordan dette kan påvirke relasjonen. 

Som en trygghet kan du nevne at du ønsker at du får beskjed om du «forsvinner» helt, samtidig er det viktig at du får formidlet hva drømmen betyr for deg. Forklar dine behov og hør på deres, så kan man forsøke å møtes på midten. Dette er en viktig balanse – og som med det meste, kommunikasjon er nøkkelen! 

Les også: Skattemelding – dette bør du gjøre nå

Hva er din økonomiske situasjon?

Gjør deg opp tanker i forkant over hvor mye du ønsker å satse på bedriften, og hvor grensene dine går når det kommer til din økonomi. Om du har tenkt over dette i forkant, vil det være mye lettere å ta valgene når de kommer. 

Det kan være en kunde som ønsker en jobb fra deg som krever at du kjøper nytt utstyr eller leier inn ekstra arbeidskraft, eller at noe går i stykker og du må kjøpe nytt for å kunne utføre en jobb. 

Har du satt av penger til et regnskapsprogram eller en dyktig regnskapsfører? I eAccounting kan du velge helt selv hvor mye av regnskapet du ønsker å ta – som kan være et stort bidrag til neste punkt.

Hva har du tid til?

Hvordan ser timeplanen din ut med jobb og privatliv fra før? Hvor mye rom kan du skape for ditt nye selskap? I de fleste områder av livet er det positivt å være optimist, men akkurat her bør man å unngå å være en tidsoptimist. Dette kan slå hardt tilbake når man sitter med en kundeliste, timene ikke strekker til og stresset kommer. 

Se på hvor mange timer du har per dag eller uke, og lag et anslag av hvor mye tid du vil bruke på regnskap, skaffe nye kunder og arbeid. Dette vil alltid være vanskelig å planlegge ettersom hverdagen rask kan endre seg som selvstendig næringsdrivende, men har du allerede funnet ut hva du er kapabel til, blir det lettere for både deg og kunde. 

Det er ingen fasit på hvor man skal være i livet før man starter en bedrift. Om disse spørsmålene ikke treffer deg og du likevel ønsker å starte opp, er bare dette et godt tegn på at du er motivert og ikke vil la deg stoppe 😉 

Å reflektere over disse spørsmålene, tror vi uansett kan være en god start. 

Lykke til med bedriften!

Skrevet av Silje Reistad.

Trenger du et regnskapsprogram?

Prøv eAccounting gratis i 30 dager. Helt uforpliktende!