Når du har bestemt deg for å starte for deg selv, er det flere valg som må tas, som navn på bedriften, fremgangsplan og forretningsplan, og ikke minst: hvilken selskapsform?
ENK står for enkeltpersonforetak (tidligere omtalt som enkeltmannsforetak), her vil bedriften drives av én enkelt person som har ansvar for gjeld, risiko og økonomiske forpliktelser. Dette er den vanligste formen for deg som planlegger å drive alene.
AS står for aksjeselskap, hvor du som eier ikke er ansvarlig for mer enn den aksjekapitalen som er innbetalt. Aksjeloven krever at aksjeselskap må ha en aksjekapital på minimum 30 000 kroner.
Begge selskapsformene kan ha ansatte og betale ut lønn.
Forskjellene
Et enkeltpersonforetak regnes ofte som mest lønnsomt dersom du ikke forventer en enorm vekst og ikke skal ta stor økonomisk risiko. Dette er fordi du selv står ansvarlig for økonomien og eventuell gjeld.
Som innehaver av ENK, regnes du ikke som ansatt og får ikke lønn, men kan selv bruke overskuddet som du ønsker, og gjøre uttak.
Det du skatter av, vil være det overskuddet foretaket eventuelt gir, og arbeidsgiveravgift er kun nødvendig hvis du ansetter noen.
Med AS er nemlig arbeidsgiveravgiften obligatorisk når du betaler deg selv og dine ansatte. Hvor mye du skal betale avhenger blant annet av næringen din.
Hvis du er usikker, kan det være lurt å starte med ENK, da du også kan bytte selskapsform senere til AS.
Skattefradrag
Enten du velger AS eller ENK, er dette er et begrep å bli glad i. Det betyr nemlig at du kan føre enkelte utgifter som fradrag som dermed kan gi redusert skatt å betale. Med andre ord: kroner å spare!
Noen fradrag gjelder ikke for begge selskapsformene, for eksempel:
- Et AS kan ikke få fradrag for hjemmekontor slik man kan med et enkeltpersonforetak, med mindre du leier ut en del av boligen din til selskapet, og da er det flere krav å huske på. Blant annet må området ha egen inngang og toalett.
- Det er strenge krav for å ikke skatte av telefon i et AS. Da må telefonen legges igjen på kontoret, og den ansatte må undertegne på at han ikke skal bruke den privat.
Ulike skattefradrag du kan få er for: mat og reise, overnatting, innkjøp til bedriften, bruk av bil, leie av kontor, lønn til ansatte, mva-fradrag, alkohol og gaver. Merk: det er mange ulike regler som du selv er pliktig å vite om, så les deg opp om du er usikker.
Etter du har sjekket at du har gyldig kvittering og vet hva du kan ha av fradrag, fører du kostnadene i regnskapet ditt. Deretter ser du resultatet for året i ditt resultatregnskap.
Fradrag for mat – ulike regler
Mat er viktig for energi gjennom arbeidsdagen, samt at det ofte kan piffe opp et møte med en potensiell kunde. (Man trenger ikke servere kamskjell for å ha et vellykket møte, men ikke undervurder effekten av noe spiselig tilgjengelig. Man vet aldri hva kunden kommer fra og om h*n har rukket å spise gjennom dagen! 😉)
Når det kommer til mat, er reglene for arbeidsdagen nokså like: Dersom du skal kunne føre mat, drikke eller reise som utgift i regnskapet, må kjøpet hovedsakelig være i forbindelse med driften i foretaket ditt. Dette er en vurdering du gjør selv, og som du må se for deg at du kan begrunne overfor Skatteetaten. Daglig lunsj kun for deg selv er ikke en del av dette, en kjent misforståelse som regnskapsførere forteller at mange ikke er klar over.
Overtidsmat er derimot litt annerledes:
ENK: Hvis du med enkeltmannsforetak jobber lenger enn 10 timer på en dag, kan overtidsmat være godkjent som utgift. Beløpsgrensen på overtidsmat er 200 kr. Det vil si at dersom maten koster 300 kr, skal du kun føre 200 kr på posten 5915 Overtidsmat, og de resterende 100 kr på 7799 Annen kostnad, ikke fradragsberettiget. Dersom maten kostet 80 kr, skal du føre 80 kr på 5915 Overtidsmat. Drikke kan dekkes utenom mat, så det er kun maten som ikke skal koste mer enn 200 kr.
AS: Med et aksjeselskap er grensen for skattefritt beløp 200 kr per dag, per ansatt. Foretaket legger inn dette som vanlig kjøp uten MVA fradrag, og har lov å betale den ansatte mer enn 200 kr, men da må den ansatte skatte av beløpet over dette. Hvis summen er 300 kroner, skal 200 kr på 5915 Overtidsmat og det resterende beløpet på 100 kroner skal legges inn under Andre fordeler.
Flere råd finner du her:
Fortsatt usikker? Kjenn på hva som føles riktig her:
Skal du jobbe alene og bygge deg opp over tid, og ønsker den enkleste formen – anbefales ENK. Det er lettere å starte opp, føre regnskap og bruke overskuddet. I tillegg kreves ikke startkapital slik som hos AS.
Planlegger du å starte selskapet sammen med flere eiere, få inn investorer og ha en vekst som krever ansatte, anbefales AS.
Klar for å starte bedrift? Stegene fra hobby til jobb
Lykke til med valget!
Skrevet av Silje Reistad.
Trenger du et regnskapsprogram?
Prøv eAccounting gratis i 30 dager. Helt uforpliktende!