Gründertips: – Sats så høyt som er realistisk

Som 19-åring startet Alexander Vestnes eget selskap, etter å ha drømt lenge om frihet og kontroll over egne prosjekter. Han har alltid vært kreativ, og elsker følelsen av å skape noe.

– Da var det å starte eget selskap eneste veien å gå, sier han. 

Han har siden 2013 hatt filmprosjekter og eventproduksjon som fokus i bedriften, og 27-åringen har lært mye, blant annet at det er smart å stålsette seg for opp- og nedturer.

– Likevel har kursen har vært stabil med selskapet hele veien, sier han og setter pris på at det raskt dukket opp jevnlige oppdrag. 

Han er fra Sandefjord og har satset på det lokale miljøet – med tydelig suksess.

Tips: Ha prosjekter å vise til

Som de viktigste milepælene når man starter opp, trekker han frem det økonomiske og prosjektresultater som viktig.

 – Jeg husker godt det første året hvor det var vanskelig å skaffe oppdrag, og hver jobb var en lykkefølelse. Mitt aller første betalte filmoppdrag tok meg en arbeidsuke, og lønnen var på totalt 1000 kroner, forteller han. 

– Sånn er det når man ikke har gjort noe tidligere. Alt handler om å ha prosjekter å vise til.

Hvordan?

Det kan dermed være et godt tips å fokusere på prosjektresultater dersom du er fersk med eget selskap. En måte kan være å legge ved en prosjektbeskrivelse med arbeid du har gjort og vise til dine styrker, og hvorfor dette gagner bedriften du har kontaktet, gjerne et forslag til hvordan du skal løse dette for dem. Mange nyoppstartede kan tenke at man ikke har prosjekter å vise til, men graver man dypt vil man ofte finne noe. 

Alex i action

Eksempel: Har du gjort noe hobbybasert som ga gode resultater? Du trenger ikke føre opp at det var hobby eller gratis jobb, hold fokus på resultatene i mailen eller innsalget. Har du en sosiale medier-profil eller noe annet relevant, som gjør det bra privat? Du kan nevne din erfaring herfra og hvordan du bruker dette når du jobber med bedrifter. 

Et tips kan være å spørre venner og kolleger som ser deg utenfra, som kan hjelpe deg å finne resultater verdt å nevne. Og har du ingen å vise til, kan du sette av tid til å bygge opp erfaring du kan bruke i innsalget. Et tips er likevel at man ikke sliter seg ut med å jobbe gratis, da det kan bli mye av det i starten.

Dette bekrefter Vestnes; 

–  Det tok noen år før bedriften var istand til å betale ut det som er snittlønna i Norge.

Men, dette kom til å snu for den unge gründeren, og i dag går bedriften bedre enn noen gang. Med jevnlige oppdrag og kontorplass med utsikt over havet, har selskapet Studio Vestnes gitt 27-åringen drømmehverdagen. 

Han har fått til flere imponerende prosjekter, blant annet hatt 1600 tilskuere på festival i hjembygda og etablert Kurbadhagen i Sandefjord, som er byens største konsertarena. Under sommeren 2018 hadde Kurbadhagen over 40 000 publikummere på konserter og arrangementer.

Han har også produsert reklamefilm på Galdhøpiggen og Fulehuk Fyr, og følger artister som Ina Wroldsen ved å produsere recaps-videoer fra konserter.

Bygge stort etter lite? 

Han har valgt selskapsformen AS, og har siden oppstarten hatt flere faste innleide ansatte fotografer, som han senere har gått bort fra. 

– Da jeg var ung var drømmen å bygge et stort selskap, men jeg har innsett at drømmen heller er å gjøre kule prosjekter og ha en trygg hverdag, forklarer han. 

Derfor har han per dags dato ingen faste ansatte, men mange frilansere han jevnlig bruker. 

– Jeg ansetter på prosjektbasis, i likhet med veldig mange i denne bransjen.

Han har alltid hatt regnskapsfører, og med AS hvor han ofte arrangerer store prosjekter, ser han det som en trygghet med regnskapsfører og aksjeselskap.

Tips: Slik finner du regnskapsfører hos eAccounting

Hva er din viktigste lærdom som gründer?
– At du satser så høyt som er realistisk. Jeg kjenner veldig mange som har satset høyere enn hva som er realistisk, og de gjør noe annet i dag, sier han. 

Fremover 

Da pandemien kom i 2020, fokuserte han på film i bedriften. Det viste seg dermed at det å ha to fokusområder var positivt for selskapet. 

Alex

– Mange har fått mindre å gjøre etter pandemien, men mange har også fått mer å gjøre. Slik er det i filmbransjen rettet mot bedrifter, og det har vært et enormt trykk og lange dager siden midten av 2020, sier han. 

– Heldigvis nærmer det seg slutt på pandemien, så nå planlegges det konserter for sommeren 2023. Det ser jeg frem til!

Når det kommer til en omdiskuterte «femårsplanen», holder han seg unna den type planlegging. 

– Teknologien og sosiale medier er i så rask utvikling at det tør jeg ikke, sier han. 

Han råder i stedet til å ha god oversikt over bedriften, både administrativt og på prosjekter. 

– Ivareta kunder godt, men også sin egen struktur, legger han til.

– Helt til slutt, hva er den største misforståelsen folk har om å drive bedrift/for seg selv?

– At det er vanskelig og avansert å starte opp et selskap. Det er det enkleste, men å få den til å flyte godt er den vanskelige delen!

Skrevet av Silje Reistad.

Trenger du et regnskapsprogram?

Prøv eAccounting gratis i 30 dager. Helt uforpliktende!